• català
  • castellano
  • english

Activitats

Floració a la Ribera d'Ebre

En familia

La Ribera d’Ebre és una de les comarques de Catalunya on el paisatge varia de forma més acusada segons l’estació de l’any. Aquest fet es deu als arbres fruiters que enjardinen les zones més baixes de la comarca i a la continuïtat dels boscos de ribera que ressegueixen el riu Ebre.

 

A l’estiu predominen els colors verdosos, a la tardor i a l’hivern destaquen els toncs ocres i marronosos dels boscos de ribera, però és a la primavera quan el paisatge de la Ribera d’Ebre ens regala les millors estampes; la comarca es transforma en una gran catifa de tons blancs i rosats gràcies a la floració dels arbres fruiters. Tot un espectacle natural que heu de conèixer!

Els ametllers són els primers en treure flor; els presseguers (amb indicació geogràfica protegida) continuen el procés, i els cireres clouen la funció. Tot un espectacle cromàtic que dura gairebé tres mesos, normalment fins a principis d’abril.

Navegar en piragua o caiac

Activitats al riu

Cada cop hi ha mes persones que descobreixen Flix i la comarca des d'un indret immillorable, des de dins del riu.

 

El riu Ebre, al seu pas  per la Ribera presenta nombrosos trams d’increïble bellesa.

 

A Flix Rogles Aventura ofereix rutes per Flix i la comarca amb piragua o caiac, amb o sense monitor. 

 

Més informació.

Camí de Sirga o GR-99

Natura

Per la nostra comarca hi discorren tres etapes dels Camins Naturals de l'Ebre, els quals recorren tot el curs del riu fins a la seva desembocadura seguint el GR-99. Són les etapes 37, la 38 i la 39. La primera i la darrera parcialment, i la segona, la 38, íntegrament. El GR-99 a la nostra comarca també es conegut com el Camí de Sirga, el camí que els sirgadors guanyaven al riu quan estiraven els llaguts riu amunt. El recorregut del GR-99 a la Ribera d’Ebre, permet descobrir gran part de la nostra comarca a un ritme pausat i des del recurs natural més important i impressionant que tenim, el riu.

 

Més informació

Visita al Nucli Antic

En familia

El nucli antic de Flix pot visitar-se a través d'una visita guiada de la mà d'experts locals. Durant la visita podeu conèixer l'Església de l'Assumpció de Nostra Senyora, la plaça Major o el freixe, simbol de la vila.

 

El freixe és un arbre emblemàtic que és el símbol principal de l’escut de la vila. L'exemplar centenari fou plantat per assenyalar el lloc on va arribar l’aigua durant la gran riuada de l’Ebre del mes d’octubre de l’any 1907, el dia 23 el riu va pujar més de nou metres per damunt del seu nivell habitual, altres riuades importants foren les de 1617 i 1787, on l’aigua també va entrar dins de l’església.
Apartir de l'any 1154, Ramon Berenguer IV va començar la conquesta de la Catalunya nova, és a partir d'aquesta data que es comença la construcció de l'església de Flix. La primera església, més estreta que l'actual, es creu que tenia tot el sostre amb una volta de canó. Més tard van començar a construir l'església actual que es va acabar a començaments del segle XVII, no es va finalitzar la construcció i encara es conserva una part de l'església antiga.
La plaça Major ha estat durant segles el veritable centre neuràlgic de la vila, el seu nom més antic conegut és el de Plaça Major, documentat en el Capbreu de Flix de 1625 (Arxiu Històric de Barcelona, Baronies, C-XII-6), aquí es celebraven els actes, les festes més importants i s’hi feia el mercat setmanal, l’any 1360 el rei Pere III va concedir a la vila de Flix el privilegi de celebrar mercat setmanal tots els dimarts. Les parades del peix es situaven a l’ombra dels perxis i el rellotge de sol de la façana de casa Fontanilles marcava el ritme del temps, la Cana situada a la mateixa façana, és una antiga mesura de longitud que s’utilitzava com a patró, en concret la petita barra de ferro és mitja Cana.
Cal concertar les visites trucant al tel. 699329268 (Cristina Ferrús), o bé dirigint la sol·licitud al correu cristineta889@hotmail.com o també a associaciolacana@gmail.com.

Església de l'Assumpció de Nostra Senyora

En familia

Apartir de l'any 1154, Ramon Berenguer IV va començar la conquesta de la Catalunya nova, és a partir d'aquesta data que es comença la construcció de l'església de Flix. La primera església, més estreta que l'actual, es creu que tenia tot el sostre amb una volta de canó. Més tard van començar a construir l'església actual que es va acabar a començaments del segle XVII, no es va finalitzar la construcció i encara es conserva una part de l'església antiga. No hi havia campanar, tenia una espadanya amb quatre campanes.

Tot i que presenta una barreja d'estils està considerada d'estil gòtic tardà.

L'altar major era d'estil barroc, amb figures i molts ornaments, va ser destruït durant la guerra civil; l'any 1939 el van reconstruir però molt més senzill. 

Durant la guerra civil fou convertida en un mercat, el sòl el van omplir de terra per anivellar-lo amb a la plaça. També durant la guerra es derruí part de la façana, es reconstruí al 1958 respectant part del model antic.

 

Las visitas en la iglesia se incluyen en las visitadas guiadas en el casco antiguo. Hay que concertar las visitas llamando al tel. 654651966 (La Cana), o bien dirigiendo la solicitud al correo cristineta889@hotmail.com o també a associaciolacana@gmail.com. Mas Informacion associaciolacana.blogspot.com.es

Visita al Molí d'Oriol

En familia

En documents datats els anys 1400, 1511 i 1624 ja s’esmenta el molí d’oli i de la sansa. Fins al segle XVIII aquesta construcció es coneix com el Molí de l’oli.

 

Durant l’excavació arqueològica del molí s’ha documentat un maravedís de coure d’època de Felip IV, ressegellat l’any 1655 amb valor de IIII maravedís.

 

La inscripció sobre l’antiga porta de la façana principal recorda que s’amplià el molí amb una tercera premsa l’any 1789, dos anys després de la gran riuada de 1787, coincidint amb un període d’expansió de l’agricultura i de la producció d’oli destinada a l’exportació. No gaire temps després, s’ampliaria la capacitat productiva del molí amb una quarta premsa, mentre que una cinquena premsa situada a l’exterior podria tractar-se de la del molí de la sansa.

 

Sembla que fins l’any 1907 l’edifici va continuar funcionant com a molí d’oli la meitat oriental, encara que uns anys abans, possiblement arran dels greus desperfectes causats per la riuada de 1871, ja tingueren lloc importants transformacions estructurals a prop de l’entrada principal, on també es construiran dos trulls destinats a la producció de vi.

 

Les visites cal concertar-les, trucant al tel. 699 329 268 (Cristina Ferrús), o bé adreçant la sol·licitud al correu  cristineta889@hotmail.com o també a associaciolacana@gmail.com.

Visita al Refugi Antiaeri de Flix

En familia

La vila de Flix, a causa de la seva situació estratègica durant la guerra civil i més concretament durant la Batalla de l’Ebre, i també per l’existència del complex industrial, en aquella època Societat Electroquímica de Flix S.A., on hi havia una secció, on s’hi fabricava un explosiu anomenat cloratita, va ser durament castigada per l’aviació diverses vegades. Per aquest motiu foren contruïts al municipi diversos refugis.

 

D’aquests, el del carrer Sant Josep s’ha museïtzat, permetent descobrir al visitant com era l’interior d’un refugi. Un audiovisual que reprodueix el so de les sirenes, dels avions i de les bombes, així com una sèrie de plafons, l’apropen a les sensacions que visqueren aquells que s’hi refugiaven cercant protecció contra els bombardejos de l’aviació franquista.

 

El refugi es visitable, concertant la visita prèviament trucant a les oficines de l’Ajuntament de Flix, de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h, tel. 977 410 153 o bé adreçant la sol·licitud al correu associaciolacana@gmail.com.  Per poder garantir-ho, es recomana fer la concertació amb una antelació de dos dies abans de la visita.

Visita al Castell de Flix

En familia

El castell carlista de Flix és una fortificació emmurallada que, segons Carreras i Candi, es construí damunt d’una talaia ibèrica. L’ estructura defensiva es feu a turó molt elevat  del meandre, que protegia una centenària barca de pas. La denominació de Castell Nou era per distingir-lo de la gran fortalesa sarraïna destruïda durant la Guerra de Successió (s. XVIII) (el castell vell).

El Castell Nou fou edificat el 1874, en el decurs de la tercera carlinada, sota la direcció del mestre d’obres tortosí Gaetà Blanch Sebastià, amb la col·laboració forçosa d’habitants de Flix i pobles de la rodalia. La fortalesa no caigué fins al final de les hostilitats, després de ser assaltat per les tropes del general Eduardo Gamir, el 19 de juny de 1875. Els liberals, sota les ordres del comandant Bernardo Iglesias, també amb la co·laboració de la població civil, van ampliar el fortí, afegint la torre més gran i el mur de la façana que mira al riu. El Castell Nou va disposar d’una guarnició fins a l’any 1885.

 

Les visites cal concertar-les, trucant al tel. 699 329 268 (Cristina Ferrús), o bé adreçant la sol·licitud al correu  cristineta889@hotmail.com.  o també a associaciolacana@gmail.com

Reserva Natural de Sebes

Natura

La Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix  és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). L’any 1995 va ser declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge.

És un espai fluvial, amb una superfície de 204 hectàrees,  que conserva bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera. Comprèn l’espai natural de Sebes, situat al marge esquerre del riu Ebre, aigües amunt de l’embassament de Flix, on s’ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya i on es conserva un bosc de ribera gairebé intacte que creix esplendorosament a les illes fluvials. L’espai inclou aquesta zona d’aiguamolls, les illes fluvials i una franja de protecció de seixanta metres de riu al seu voltant.

El bosc de ribera on predominen els àlbers, els salzes i els xops, i la llacuna de la reserva, alberguen una gran quantitat d’ocells, entre els quals destaquen la cigonya i el blauet. També hi podem contemplar els cavalls, que vinguts de la Camarga francesa pasturen entre els aiguamolls. Per poder observar la fauna i la flora amb deteniment, l’espai disposa de miradors d’aus i de passeres elevades sobre el bosc de ribera, amb petits itineraris senyalitzats per fer a peu.

El centre d’informació  de la reserva està situat al Mas del Director, una antiga masia restaurada. L’edifici està obert cada dia  i ofereix servei de guiatge. A les seves instal·lacions s’hi pot visitar una exposició permanent sobre els orígens i la formació de la reserva natural, així com maquetes i reproduccions a dimensió real d’algunes aus.

Dins de l’espai de la Reserva, en una altre mas rehabilitat, el Mas de Pitoia, hi trobem el Centre d’Interpretació del Camí de Sirga, un espai museïtzat que immortalitza el record d’aquells homes de riu, sirgadors i llaguters, amb un petit museu i audiovisual que fa un repàs històric dels usos del riu.

 

Més informació

Castell Miravet

En familia

A escassos quilòmetres, a Miravet, trobareu aquesta fortalesa templera del s.XII, de la qual en podreu visitar no només les muralles, les diferents estances, o l'impressionant esglèsia romànica, sinó que a més podreu contemplar les fabuloses vistes que s'albiren des de dalt de tot del castell.

 

Horaris i preus de les visites.

Centre Interpretació Camí de Sirga

En familia

Una mica d'història: val la pena visitar el Centre d’Interpretació Museu del Camí de Sirga, al Mas Pitoia, dins l'Espai Natural de Sebes.

Si la natura que allà observareu us arriba a l'ànima, menys ho farà l'excepcional història de llaüters, sirgadors, calafats i corders: professionals que durant segles dinamitzaren econòmicament la zona i que van esllanguir amb el segle XX. Amb un bonic muntatge de so i d'imatges, el visitant pot acostar-se a com era la vida vora del riu amb fotos i paraules, escrites per Jaume Moncada (l'autor de “Camí de Sirga”), Artur Bladé o Sebastià Juan Arbó.

Pesca al riu Ebre

Activitats al riu

Flix és l'embassament més antic, finalitzat l'any 1948 té una capacitat de 11 hm3 i una superfície de 320 Ha
Als anys 80 ja es feien en ell captures de grandària considerable, algunes per sobre dels 20 quilos. A Flix abunden les carpes i els silurs.  Les zones més profundes i les millors per a les pesca de grans exemplars són les properes a les dues preses.

Esports a l'aire lliure

Activitats al riu

Agafa una piragua, una bicileta o simplement uneix-te a grups que com a tu, els agrada qualsevol dia de la setmana practicar esports enmig de la natura. Hi ha infinitat de possibilitats: vies ferrates, piragüisme, BTT, tir amb arc, orientació, senderisme... Des de la recepció del Vilar t'ajudarem a planejar i reservar les activitats que més t'interessin!

Ventall d'activitats

El molí d'Oliflix

En familia

Passeu un dia de la vostra estada per l'antic molí d'oli Oliflix. Us oferiran una visita guiada i totalment gratuïta que us permetrà conèixer tots aquells aspectes des de l'oliva fins a la botella d'oli, que sempre us han encuriosit. I acabareu per fer una degustació. Per a concertar una visita necessitareu avisar a recepció amb antel·lació.