Visita al Nucli Antic
En familia
El nucli antic de Flix pot visitar-se a través d'una visita guiada de la mà d'experts locals. Durant la visita podeu conèixer l'Església de l'Assumpció de Nostra Senyora, la plaça Major o el freixe, simbol de la vila.
El freixe és un arbre emblemàtic que és el símbol principal de l’escut de la vila. L'exemplar centenari fou plantat per assenyalar el lloc on va arribar l’aigua durant la gran riuada de l’Ebre del mes d’octubre de l’any 1907, el dia 23 el riu va pujar més de nou metres per damunt del seu nivell habitual, altres riuades importants foren les de 1617 i 1787, on l’aigua també va entrar dins de l’església.
Apartir de l'any 1154, Ramon Berenguer IV va començar la conquesta de la Catalunya nova, és a partir d'aquesta data que es comença la construcció de l'església de Flix. La primera església, més estreta que l'actual, es creu que tenia tot el sostre amb una volta de canó. Més tard van començar a construir l'església actual que es va acabar a començaments del segle XVII, no es va finalitzar la construcció i encara es conserva una part de l'església antiga.
La plaça Major ha estat durant segles el veritable centre neuràlgic de la vila, el seu nom més antic conegut és el de Plaça Major, documentat en el Capbreu de Flix de 1625 (Arxiu Històric de Barcelona, Baronies, C-XII-6), aquí es celebraven els actes, les festes més importants i s’hi feia el mercat setmanal, l’any 1360 el rei Pere III va concedir a la vila de Flix el privilegi de celebrar mercat setmanal tots els dimarts. Les parades del peix es situaven a l’ombra dels perxis i el rellotge de sol de la façana de casa Fontanilles marcava el ritme del temps, la Cana situada a la mateixa façana, és una antiga mesura de longitud que s’utilitzava com a patró, en concret la petita barra de ferro és mitja Cana.
Cal concertar les visites trucant al tel. 699329268 (Cristina Ferrús), o bé dirigint la sol·licitud al correu cristineta889@hotmail.com o també a associaciolacana@gmail.com.