• català
  • castellano
  • english

Activitats

Visita al Molí d'Oriol

En familia

En documents datats els anys 1400, 1511 i 1624 ja s’esmenta el molí d’oli i de la sansa. Fins al segle XVIII aquesta construcció es coneix com el Molí de l’oli.

 

Durant l’excavació arqueològica del molí s’ha documentat un maravedís de coure d’època de Felip IV, ressegellat l’any 1655 amb valor de IIII maravedís.

 

La inscripció sobre l’antiga porta de la façana principal recorda que s’amplià el molí amb una tercera premsa l’any 1789, dos anys després de la gran riuada de 1787, coincidint amb un període d’expansió de l’agricultura i de la producció d’oli destinada a l’exportació. No gaire temps després, s’ampliaria la capacitat productiva del molí amb una quarta premsa, mentre que una cinquena premsa situada a l’exterior podria tractar-se de la del molí de la sansa.

 

Sembla que fins l’any 1907 l’edifici va continuar funcionant com a molí d’oli la meitat oriental, encara que uns anys abans, possiblement arran dels greus desperfectes causats per la riuada de 1871, ja tingueren lloc importants transformacions estructurals a prop de l’entrada principal, on també es construiran dos trulls destinats a la producció de vi.

 

Les visites cal concertar-les, trucant al tel. 699 329 268 (Cristina Ferrús), o bé adreçant la sol·licitud al correu  cristineta889@hotmail.com o també a associaciolacana@gmail.com.